poniedziałek, 9 lipca 2012

Odchudzanie - przyprawy dzięki którym zaczniesz chudnąć



  1. Pieprz cayenne (kajeński) – pieprz dla miłośników ostrych przypraw. Przyspiesz przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu, świetnie ulepsza smak filetów z kurczaka. Nie bez powodu, często jest składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie. Pieprz cayenne, zawiera również ważny alkaloid, kapsaicynę, która ma właściwości przeciwbólowe, oraz antyoksydacyjne.


  1. Cynamon – kto raz zjadł, ryż ze śmietaną i cynamonem wie jak wspaniały ma smak i jak może uszlachetnić smak potrawy. Wiele osób pewnie zainteresuje, że cynamon obniża poziom cholesterolu w organizmie. Nastolatki, czy osoby, które mają dwadzieścia lat z hakiem mało się tym interesuje, ale tych trochę starszych na pewno tak. Dla mnie to dość ważna i ciekawa informacja, dlatego codziennie dodaję cynamon do kawy, albo do mojego sekretnego omleta, bo lubię zjeść śniadanie na słodko. Cynamon posiada również, zdolność wspomagania glukozy we krwi. Pozwala naszemu ciału produkować mniej insuliny, a jej wysoki poziom prowadzi do otyłości.

Niesamowity smak, szereg małych, ale zawsze działań prozdrowotnych, oraz to co napisałem powyżej, wskazują mocno na to by dodać do naszej diety cynamon. Pamiętaj natomiast, że wszystko z umiarem, i nie „wcinaj” cynamonu ogromnymi łyżkami.

  1. Imbir – jako przyprawa jest pomocna w procesie zrzucania zbędnej wagi. Naukowcy są podzieleni w kwestii skuteczności imbiru, ja jednak przychylam się w stronę tych co uważają, że imbir pomaga spalać kalorie, tyle że niech to będzie tylko mały dodatek, a nie fundament na którym oparte jest całe odchudzanie. Spożywanie imbiru podnosi temperaturę ciała, przez co spalane jest więcej kalorii. Jest to dodatkowe narzędzie w odchudzaniu, małe ale działa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz